Dezynsekcja w branży spożywczej, czyli działania niezbędne dla bezpieczeństwa konsumentów, jakości produktów i reputacji firmy

  • Utrzymanie wysokich standardów higieny jest branży spożywczej kwestią elementarną.
  • Dezynsekcja jest nieodłącznym elementem całego procesu produkcyjnego i magazynowania żywności.
  • Dezynsekcja pozwala eliminować zagrożenia związane z obecnością insektów.

Zakłady produkujące żywność, magazyny z żywnością itp. narażone są na infestację przez różne rodzaje insektów. Miejsca, w których przechowywane są produkty spożywcze, i panujące w nich warunki, w tym m.in. temperatura, wilgotność, a przede wszystkim stały dostęp do pożywienia, stanowią dla owadów atrakcyjne miejsce do rozmnażania się i żerowania. Jednocześnie utrzymanie wysokich standardów higieny jest branży spożywczej kwestią elementarną. W związku z tym dezynsekcja, czyli kontrola i eliminacja tego rodzaju szkodników, jest wręcz nieodłącznym elementem całego procesu produkcyjnego i magazynowania żywności.

Polecamy: Czym zajmuje się firma DDD?

Dlaczego dezynsekcja w branży spożywczej jest tak ważna?

Różne rodzaje produktów spożywczych przyciągają różnego rodzaju insekty. W miejscach, gdzie znajduje się żywność problemem mogą być np. karaluchy, prusaki, mole spożywcze, wołki zbożowe, pluskwy, mrówki. Bez względu na to, jakie insekty zalęgły się w magazynie, konieczne jest szybkie i skuteczne działanie. Szkodniki zanieczyszczają produkty spożywcze, przenoszą brud i chorobotwórcze patogeny, co może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Po wykryciu insektów skażona żywność musi być zutylizowana, co z kolei prowadzi do strat finansowych. Obecność szkodników w produktach spożywczych wiąże się z utratą zaufania konsumentów i negatywnie odbija się na reputacji firmy.

Polecamy: Kto zleca dezynsekcję w budynkach wielorodzinnych?

Dezynsekcja – skuteczna ochrona przed szkodnikami

Bezpieczeństwo konsumentów i wysoka jakość produktów i utrzymanie wysokich standardów higieny powinny być w branży spożywczej priorytetem. Kwestie te regulują także unijne przepisy (Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, przedsiębiorstwa sektora spożywczego). Dezynsekcja pozwala eliminować zagrożenia związane z obecnością insektów. Aby chronić żywność przed szkodnikami, na pewno warto przeprowadzać regularne inspekcje i zadbać o profilaktykę.

ZAPYTAJ O CENĘ