Szubak to niewielki chrząszcz. Czy jest niebezpieczny? Sprawdź, jak wyglądają ugryzienia szubaka i co może wskazywać, że w domu zalęgły się owady.
- W Polsce obecne są dwa gatunki szubaka – szubak smirnowa oraz szubak dwukropek
- Szubaki same w sobie nie są niebezpieczne, ponieważ nie posiadają narządów, które umożliwiałyby im kąsanie ludzi lub zwierząt
- Szubaki nie gryzą, jednak pojawienie się tych niewielkich owadów w domu zwiastuje spore kłopoty
Szubaki to niewielkie chrząszcze z rodziny skórnikowatych. Owady te doskonale latają. Lgną do światła, do domu mogą dostać się np. przez uchylone okna, otwory wentylacyjne itp. W Polsce obecne są dwa gatunki szubaka – szubak smirnowa oraz szubak dwukropek. Szubak smirnowa jest nieco mniejszy (do 4 mm), a jego jasnobrązowy pancerz pokrywają żółte włoski. Szubak dwukropek mierzy ok. 5,5 mm. Na szczycie ciemnobrązowego pancerza znajdują się dwie białe kropki – stąd nazwa. Larwy obu gatunków są dość podobne, a ich cechą charakterystyczną jest odwłok zakończony kępką włosków, przypominającą pędzelek.
Polecamy: Zwalczanie szubaków
Czy szubaki są niebezpieczne i jak wyglądają ich ugryzienia?
Szubaki same w sobie nie są niebezpieczne, ponieważ nie posiadają narządów, które umożliwiałyby im kąsanie ludzi lub zwierząt. Szubak dwukropek, tak jak inne chrząszcze, odżywia się pyłkami kwiatów i nektarem. Co ciekawe, szubak smirnowa nie potrzebuje pokarmu – korzysta z zapasów ze stadium larwalnego. Szubaki nie gryzą, jednak pojawienie się tych niewielkich owadów w domu zwiastuje spore kłopoty. Wszystko przez larwy owadów, które powodują liczne szkody.
Polecamy: Dezynsekcja. Jak pozbyć się insektów?
Jakie szkody wyrządzają szubaki?
W naturalnych warunkach owady gnieżdżą się m.in. w ptasich gniazdach. Niestety, świetnie odnajdują się w domach, magazynach, muzeach itp., gdzie panuje sprzyjająca im temperatura (lubią ciepło, optymalna temp. to ok 24°C), a larwy mają nieograniczony dostęp do pożywienia. Samice składają jaja m.in. na meblach, w dywanach i w tekstyliach. Lubią naturalne materiały, np. len, wełna, skóry, futra. Niszczą nie tylko ubrania, ale również zanieczyszczają swoimi odchodami produkty spożywcze (zdarza się, że żerują na produktach paszowych i innych produktach, takich jak np. zioła czy suszone mięso).