Insekty są uciążliwe przynajmniej z dwóch powodów: mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia i powodować straty. Czy wiesz, jakie szkody mogą wyrządzić owady?
- Owady mogą stwarzać poważne zagrożenie dla zdrowia i wyrządzać szkody materialne.
- Duży problem stanowią insekty, które niszczą i zanieczyszczają żywność.
- Owady mogą przenosić groźne drobnoustroje wywołujące różne choroby.
Karaluchy, prusaki, mole, mrówki czy pluskwy to tylko niektóre z insektów, które mogą pojawiać się w domach, w zakładach pracy, w miejscach, gdzie produkowana lub magazynowana jest żywność, w hotelach itp. Ich obecność jest uciążliwa – i to nie tylko ze względów estetycznych. Owady mogą stwarzać poważne zagrożenie dla zdrowia i wyrządzać szkody materialne, nie mówiąc już o szkodach związanych z reputacją w przypadku pojawienia się insektów w miejscach komercyjnych.
Polecamy: Co z ubraniami po dezynsekcji?
Szkody materialne
Insekty, chociaż niewielkie, mogą być przyczyną sporych problemów i strat materialnych. Niektóre, np. mole odzieżowe, żerują na ubraniach, tkaninach, meblach tapicerowanych, nie gardzą innymi tekstyliami, szczególnie jeśli chodzi o materiały pochodzenia naturalnego. Owady mogą niszczyć także książki, papier, dokumenty, tapety itp. Inne, np. korniki, mogą uszkadzać meble i wyroby z drewna, a w skrajnych przypadkach powodować poważne uszkodzenia strukturalne budynków. Duży problem stanowią insekty, które niszczą i zanieczyszczają żywność (niektóre przegryzają się przez papierowe i foliowe opakowania). Do takich zaliczają się m.in. mole spożywcze i prusaki. Mówiąc o owadzich szkodnikach, warto również wspomnieć o takich jak np. mszyce, chrząszcze i gąsienice motyli, które niszczą rośliny i powodują straty w plonach.
Polecamy: Czy karaluchy przenoszą choroby?
Zagrożenie dla zdrowia
Niszczenie żywności, mebli, ubrań to nie wszystko, a straty materialne to niejedyny problem związany z pojawieniem się insektów. Owady mogą przenosić groźne drobnoustroje (wirusy, bakterie, pleśnie, grzyby), wywołujące różne choroby, i powodować reakcje alergiczne. Ich obecność w takich miejscach jak restauracje, magazyny żywności itp. może wiązać się z utratą dobrej reputacji, zaufania klientów oraz problemami związanymi z inspekcjami sanitarnymi. Monitorowanie i zwalczanie insektów jest kluczowe dla bezpieczeństwa i pozwala uniknąć strat materialnych.